Groves vyhral 4. etapu, na čele zostal Evenepoel

29.08.2023 Celý región

Tarragona 29. augusta (TASR) - Austrálsky cyklista Kaden Groves triumfoval v utorkovej 4. etape 78. ročníka Vuelta a Espana. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v záverečnom špurte a 184,6 km dlhú trasu z Andorra la Vella do Tarragony zvládol za 4:05:41 hodiny. Druhý finišoval Kolumbijčan Juan Molano (SAE Team Emirates) a tretí skončil Belgičan Edward Theuns (Lidl-Trek). Na čele celkového poradia sa udržal Belgičan Remco Evenepoel z tímu Soudal-QuickStep.

Po náročnej pondelkovej etape so záverečným stúpaním na Arinsal nasledoval pre pelotón pokojnejší deň a počas neho len dva kopce 3. kategórie Alto de Belltall (9,3 km, 3,7 %) a Coll de Lilla (5,2 km, 4,9%). Druhý z nich mal vrchol 30 km pred cieľom. Preto sa očakával hromadný dojazd a boj šprintérov a etapa sa podľa toho aj vyvíjala. Krátko po štarte prišlo k útokom, no balík nechal odísť len trojicu. Do denného úniku sa dostali Eduardo Sepulveda, Ander Okamika a David Gonzalez. Ich náskok sa po 20 km ustálil pod dvoma minútami a situácia sa v podstate nemenila. Na čele pelotónu strážili odstup pretekári DSM a Alpecinu, ktorí pracovali pre svojich šprintérov.

Nič sa nezmenilo ani na prvom z dvojice stúpaní 60 km pred cieľom, keďže sa nik nepokúsil odtrhnúť. Na prípadné útoky tak zostala len druhá vrchárska prémia Coll de Lilla, no aj na nej panoval "pokoj zbraní" a pelotón sa sústredil na hromadný dojazd. Na méte 20 km pred cieľom sa skončil aj únik trojice a balík išiel pokope až do cieľa. V napätom závere prišlo k pádom a na zemi skončili Bryan Coquard, Santiago Buitrago i Marijn van den Berg. V špurte do kopca zaútočil ako prvý Molano, no na jeho zadnom kolese sa vyviezol Groves a pripísal si druhý triumf na Vuelte. Z etapového víťazstva sa tešil aj vlani.

V stredu je na programe kopcovitá trasa z Morelly do Burriany dlhá 186,2 km so stúpaním 2. kategórie Collado de la Ibola (11,4 km, 3,9%).

výsledky 4. etapy Vuelty (Andorra la Vella/And. - Tarragona, 184,6 km):

1. Kaden Groves (Aus./Alpecin-Deceuninck) 4:05:41 h, 2. Juan Sebastian Molano (Kol./SAE Team Emirates), 3. Edward Theuns (Belg./Lidl-Trek), 4. Milan Menten (Belg./Lotto Dstny), 5. Dries van Gestel (Belg./TotalEnergies), 6. Orluis Aular (Ven./Caja Rural-Seguros RGA), 7. Hugo Page (Fr./Intermarche-Circus-Wanty), 8. Lewis Askey (V.Brit./Groupama-FDJ), 9. Sean Flynn (V.Brit./DSM-firmenich) všetci rovnaký čas, 10. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroën) +6 s

celkové poradie:

1. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-QuickStep) 12:48:58 h, 2. Enric Mas (Šp./Movistar) +5 s, 3. Lenny Martinez (Fr./Groupama-FDJ) +15, 4. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +31, 5. Aleksander Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) +33, 6. Cian Uijtdebroeks (Belg./Bora-Hansgrohe) +37, 7. Romain Bardet (Fr./DSM-firmenich) +39, 8. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +41, 9. Juan Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) +42, 10. Marc Soler (Šp./SAE Team Emirates) +46
 

Vyberte región